Herbata istnieje od tysięcy lat. Jego starożytne początki sięgają V wieku p. n. e., kiedy po raz pierwszy podano go w Chinach. W ostatnim czasie herbatę uprawia się i pije w różnych częściach świata, m.in. w Chinach, Japonii i Indiach.
Herbata to napój spożywany od wieków przez wiele kultur i mający znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Istnieje wiele różnych rodzajów herbaty, w tym zielona herbata, herbata oolong, czarna herbata i wiele innych. Herbata zapewnia szeroki zakres korzyści zdrowotnych, takich jak utrata wagi, zdrowa skóra, zapobieganie niektórym chorobom, takim jak choroba Alzheimera lub nowotwory, oraz poprawa sprawności umysłowej.
Aby poprawić sobie dzień wystarczy mała filiżanka herbaty!
Historia herbaty, korzyści i skutki zdrowotne
Herbata pochodzi z Chin i była pierwotnie nazywana “Ch’a” lub “Chai” – dwa słowa, które w połączeniu tworzą herbatę. Herbata to napój wytwarzany z liści rośliny Camellia sinensis, która pochodzi z miejsca, w którym Azja spotyka się z Afryką.
Uważa się, że właściwości zdrowotne herbaty wynikają z jej przeciwutleniaczy i polifenoli, które pomagają osobom z chorobami serca, nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi. Zauważono, że herbata może zmniejszać ryzyko zachorowania na różne rodzaje raka.
Obecnie na rynku dostępnych jest ponad 500 różnych rodzajów herbat, które różnią się smakiem, zawartością kofeiny i właściwościami zdrowotnymi.
Jak herbata jest bogata w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe Omega-3?
Herbata jest popularnym napojem, który oferuje swoim pijącym wiele korzyści zdrowotnych. Herbata jest bogata w przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3. Te przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Badania wykazały, że ludzie, którzy pili trzy filiżanki herbaty dziennie, mieli o 70 procent mniejsze ryzyko chorób serca. Pomogło to również w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na raka o około 50 procent.